Tårtbotten och Muffins

White Almond Velvet Cake (sockerrus)


135 g äggvitor (ca 4 1/2 st)
240 g mjölk
1 1/4 tsk vaniljpulver (2 1/2 tsk vaniljsocker)
1 tsk mandelessens (mandelarom)
300 g mjöl
300 g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g smör, rumstempererat
Ev lite pastafärg (karamellfärg)
Gör så här:
Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.
Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.




GRUNDRECEPT MUFFINS

100 g Smör (smält)
2 st Ägg
1½ dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Mjölk
Skalet av en citron (eller 1 tsk mandel essens)
4 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:

Sätt på ugnen, 175 C i varmluft för stora muffins och 200C varmluft för små.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner smält smör, mjölk och citronskal varvat med en blandning av vetemjöl och bakpulver.
Fördela i muffinsformar och grädda  ca 10 min i mitten av ugnen.



Red Velvet Cake (sockerrus)
Detta är ett underbart botten jag har tagit det åter en gång från sockerrus hemsida men jag har ändrat vaniljpulver till vaniljsocker.
1  2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går också bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3  3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt
2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går också bra)
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här:
Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min. Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Bland väl. Håll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats. I en liten skål, bland vinägern och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.
Smörj en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

Devils Food Cake (sockerrus)


1 dl kakao
1 dl muscavadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg

Gör så här:
Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscavadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjöl blandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakao blandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen
.Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.  
Jag har gräddat denna i en 26 cm form och det funkade riktigt bra! Bottnet blir tunnare såklart!



Saftig Vaniljkaka (sokerrus)


Ger en 20cm kaka
200 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:


  • Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.

  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.

  • Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.

  • Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min. I min ugn är den klar efter 40min.

  •  Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).


Choklad muffins med hallon

Recept:

  • 50g kakao
  • 1cup (240ml) kokande vatten
  • 175g mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 113g rumstempererat smör
  • 200g socker
  • ägg
  • ½ vaniljstång, urskrapad
  • 100g hallon + lite potatismjöl
Gör såhär:

Lägg på ugnen, 190 grader. Förbered genom att lägga muffinsformarna i muffinsplåten, det blir ca 15 stycken. Använder du frusna hallon blandar du dessa med lite potatismjöl, bara så mycket att hallonen täcks.
Blanda kakaon i det kokande vattnet, låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa smör och socker och vaniljkorn så det blir riktigt fluffigt. Lägg i ett ägg i taget och fortsätt vispa. 
Blanda i mjölblandningen samt kakao vattnet och rör till en jämn smet.
fyll muffinsformarna ca 2/3. Fördela hallonen på alla formarna och tryck lätt ner dem i smeten.
Grädda 16-20 minuter.
Låt svalna på galler.



SAMMETS MUFFINS (red velvet)

Detta recept kommer från Hummingbirds bok, Lyxiga cupcakes och läckra kakor.

60g osaltat smör
150 g socker
1 ägg
10g kakao
1½msk röd hushållsfärg
½tsk vaniljessens (jag valde 1 tsk vaniljsocker)
11/4dl filmjölk (piimä)
150g mjöl
½tsk salt
½tsk bikarbonat
1½tsk vitvinsvinäger

Värm ugenen till 175 grader

Gör såhär:


  • vispa smör och socker fluffigt
  • tillsätt ägget och vispa långsamt tills välblandat
  • Blanda kakaon, färg samt vaniljen. Detta borde bli en slät pasta men för mig så blev det bara torrt..?? Jag bastämde mig för att tillsätta en skvätt utav filmjölken. Detta fungerade perfekt!!
  • Tillsätt färg massan i smörblandningen. Vispa noggrant, skrapa eventuellt kanterna på skålen så allting blir välblandat.
  • Håll låg hastigehet och blanda hälften av filmjölken i smeten. Vispa tills det är väl blandat.
  • Vispa sedan ner hälften av mjölet och vispa tills väl blandat. Upprepa proceduren med den resterande filmjölken och mjölet. Skrapa skålens sidor för att få en jämn smet.
  • Öka till hög hastighet. Blanda ner salt, bikarbonat och  vitvinsvinägern. Arbeta smeten några minuter på hög hastighet.
  • Lägg smeten i fomarna, fyll inte mera än till lite över hälften.
  • Grädda 20-25 minuter.



BANANA CUPCAKES

120g mjöl
140g strösocker (jag använde 40g rörsocker och 100g strösocker)
1 msk bakpulver
1tsk malen kanel
1tsk malen ingefära
1/4tsk riven muskot
en nypa salt
80g smör, rumstempererat
11/dl mjölk
2 ägg
90g mosad banan

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Lägg 12 muffinsformar i en plåt
  • Lägg mjöl, socker, bakpulver, kryddor och smör i en bunke och blanda detta tills du har en grynig massa.
  • Häll långsamt i mjölken och vispa tills allting är välblandat
  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt. Skrapa kanterna med en slickepott ifall det behövs.
  • Rör i banan moset för hand och blanda väl.
  • Skeda upp i formar till två tredjedelar.
  • Grädda ca 20 minuter
  • Låt svalna.


BOMULLSKAKA (glutenfri)
receptet kommer härifrån

3 ägg
2½dl socker
3,5dl potatismjöl
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
250g smör

Gör såhär:

  • Förbered formen på ca 22 cm med smör och potatismjöl
  • vispa ägg och socker pösigt
  • tillsätt de torra ingredienserna
  • smält smöret och värm det tills det kokar. Tillsätt det direkt i smeten och vispa kraftigt.
  • Grädda i 175 grader i ca 50 minuter.